Роман, който влиза с взлом в детската стая на Прехода, взривява премълчаното, хваща за гърлото и започва един разговор, болезнен, но и разбиращ. Разговор, който отдавна трябваше да бъде проведен, в който има напускане и завръщане, американска мечта по неволя и вина по български. Смело, талантливо и остро писане с ум, талант и сърце. Един от най-силните дебюти, с които съм се срещал в последните години. Незаобиколим.

Георги Господинов, писател и редактор

Бистър, резлив като утринен студ е дебютният роман на Йоанна Елми. Книгата не си поставя за цел да разкаже за Прехода, нито за нелегалната емиграция, нито за живота на три поколения жени и болката, преживявана като вина. Просто разказва, както се отварят шкафове в опустяла къща. Виждате сами.

Зорница Христова, преводачка, издателка, журналистка и автор в рубриката „По Буквите“ в „Тоест“

Избрана сред книгите на „Литературен вестник“ за 2021 г.


„Направени от вина“ от Йоанна Елми (изд. „Жанет 45“) е роман-събитие за българската литература.“

Мартина Ламбова, „Аз Чета“


Но това не е женски роман, не е и емигрантски роман. Всъщност е много любопитно да проследи човек в колко „калъпа“ умело е избегнал да се напъха този роман, колко етикети не пасват на същността му. Пост-емигрантски роман, и защото в него нахлуват реалностите на новия свят.

Георги Грънчаров, Библиотеката


Най-много ме впечатли умението на Йоанна Елми да представи света, човешките взимоотношения, но най-вече злото по един сложен, многопалстов начин, който не непременно те кара да заемаш позиция (но ти неминуемо го правиш), който разколебава осъждането и гнева и ги трансформира в тъга, внимателност по отношение на крайните позиции и съчувствие. Но не просто към жертвата или жертвите, а едно усещане за емпатия към човешкото в неговата цялост, с всичките му грехове. 

Това е семейна история през погледа на млада жена, която е описана по безкомпромисен и ужасно талантлив начин.

Емануил Видински, писател и редактор в „Литературен вестник“

“Направени от вина” превключва между теми като травматичните детски спомени, студентските бригади в САЩ, обърканата историческа памет около тоталитаризма, безкрайния политически преход в България и как той индиректно влияе и на семейните отношения, търсенето на различен живот другаде. И въпреки че това звучи като доста материал за дебютен роман, то Елми се справя с тази тежест.

Светослав Тодоров, в. „Капитал“


Размазваща история, която те смачква психически, но и ти показва друга страна на подредения свят, който познаваме.

Десислава Желева, GoGuide, за книгите на 2021 г.

Всеки голям писател би се гордял с такъв роман. Енергията на думите, мускулестото слово (няма излишна дума), силно пресъздадените изживявания на героините, умело пресъздадената атмосфера.

Невена Митрополитска, писателка

Интервю с Антония Апостолова.